Chléb s máslem opět chutnal i padal podle zákonů fyziky

Zobrazeno 15. 9. 2025


Podívanou i pochutnanou při letošním Mlékárenském dni v Přibyslavi opět poskytlo ruční stloukání másla na farském dvoře.

Práce se opět ujali manželé Vencovští z Lípy, kteří vlastní dřevěnou máselnici a všechno potřebné náčiní.

„Smetanu jsme dovezli z Mlékárny Polná. Podle ohlasů soudíme, že čerstvé máslo namazané na chléb, posolené a posypané pažitkou, bylo výborné, je to krásná tradiční atrakce,“ říká Jana Krejčová z přibyslavské radnice.

Ovšem potvrdil se také zákon z kuchyňské fyziky, že ať chceme nebo ne, pokud spadne chléb na zem, tak je to namazanou stranou. Podle vědeckého zjištění chleba než od úst přistane na zem, dokáže udělat pouze půlsalto, a protože máslo mažeme na horní stranu, tak se díky rotaci ocitne vždy na podlaze.

Text a foto: Ivo Havlík