O občerstvení přibližně tisícovky návštěvníků oslavy 150. výročí založení Sborů dobrovolných hasičů města Přibyslav, se v sobotu 9. května 2025 vzorně postarali hasiči z místní části Hřiště.
Jen čtyři reprezentanti s vlastním spolkovým praporem se zařadili do průvodu, všichni ostatní už brzy zrána oblékli vkusná trička se znakem vesnice a nastoupili k plotnám a za pult obřího stanu havlíčkobrodského pivovaru.
Pod jeho baldachýnem vařili, smažili, opékali, grilovali co hrdla ráčila, míchali osvěžující drinky s ledem, čepovali limonády a Rebela. Každý v dusnu po stanem, do něhož pražilo slunce, zvládl tolik práce, kolik jí právě bylo.
Jídelníček byl pestrý - hamburgery s trhaným masem nebo sýrem, steaky, klobásy, bramboráky, párky v rohlíku, hranolky.
Sehraná parta hasičských kuchařek, kuchařů, výčepních a servírek má zkušenosti z cateringu přibyslavských Pyrocarů a vyznamenala se i tentokrát. Jejich práce začala už o týden dříve. Není jednoduché vědět, kolik čeho objednat, nakoupit, uskladnit, dopravit na místo, shromáždit potřebné nádobí, tácky, sklenice, příbory a potom obsloužit. Dodržen byl i ekologický požadavek zpětně vykupovat kelímky, nepožívat už jednorázové.
Až na poslední sud po půlnoci nic nechybělo, všem chutnalo.
Dobrovolní hasiči z Hřiště významně přispěli ke zdaru velkolepé oslavy jubilea.
Text a foto: Ivo Havlík