Američanka Martha Steward, jejíž knihy o vaření patří mezi gastronomické bestselery a jsou dostupné i v Česku, i když zatím jen v angličtině, má svoji vlastní Školu vaření.
U nás ji s plynulým překladem občas vysílá receptářský kanál TV Mňam.
Z červencových receptů vyplynulo, že dáma v zástěře má ráda keřkovské rohlíčky.
Několikrát jim vzdala hold, ale také zdůraznila, že hospodyňky jejich přípravu musejí hlídat aby se na talíř nedostaly ani tuhé, ani rozvařené.
V Čechách a na Moravě jsou keřkovské rohlíčky známé jako nejvhodnější odrůda pro přípravu bramborového salátu, spíše toho nejvíc svátečního - vánočního.
Nicméně americká kuchařka je používá také pro polévku tak všední, jakou je bramboračka.
Do ní keřkovské brambory někdy po uvaření i rozmixuje, aby polévku zahustila.
Připomeňme, že jde o starou odrůdu, povolenou v roce 1941. Vyšlechtěná po mnoha letech práce byla skutečně v Keřkově, dnes místní části Přibyslavi.
Je to odrůda raná až poloraná, hlízy mají tvar malých až středně velkých rohlíků, slupka je žlutohnědá, dužnina žlutá.
Dříve velmi oblíbená odrůda byla svého času již vyřazena ze sortimentu, ale přičiněním společností Sativa Keřkov a Vesa Česká Bělá se do něho vrátila.
Na tradiční přibyslavské zahrádkářské výstavě v roce 2016 obdržela značku Regionální potravina Kraje Vysočina.
E-shop Ráj keřkovské rohlíčky nabízí jako prvotřídní delikatesu. Upozorňuje proto, že prodejní “cena je za kilogram, nikoli za pytel!”
Vyšší cenu vysvětluje vyššími náklady na pěstování, hnojení a vyrovnanému zavlažování.
“Objednávejte předem, v době sklizně již nemusí pro rezervace jiných být volné”, varuje prodejce.
Objednávky se začínají přijímat až rok dopředu.
Jiný E-shop farmarsky-obchod.cz zákazníky ujišťuje, že keřkovské rohlíčky jsou “historická rarita”.
Další internetový prodejce poznamenává, že název sice připomíná spíše současné cukroví, ale keřkovské rohlíčky jsou pětaosmdesát let oblíbenou salátovou odrůdou brambor.
Jeden z kuchařů prozrazuje recept na salát. Vezme 60 dekagramů keřkovských rohlíčků varného typu A, 200 ml ohřátého hovězího vývaru, jednu nadrobno nakrájenou šalotku, 2-3 lžíce estragonového octa, nejlépe originál Hesperiden, 6-8 lžic oleje, sůl, mletý pepř a pažitku.
Jiná kuchařka rohlíčky vaří ve slupce s trochou soli a kmínem 14 minut od doby varu vody a protože - jak říká “brambory jsou žrout soli” - radí dostatečně přisolit teprve při míchání salátu.
Většina potravinářských supermarketů uvádí, že keřkovské rohlíčky mají „občas k dostání“. Nezisková vládní organizace Gengel o keřkovských bramborech píše, že jsou příkladem znovunavrácené odrůdy a řadí je mezi kulturní dědictví. „Cílem je, abychom společně tyto odrůdy, které vytvořily a nám nezištně předaly předchozí generace, dnes pěstovali, pečovali o ně a opět je stejně tak předali pokolením, které přijdou po nás.“
Ivo Havlík
Ilustrační foto autora