Z udíren se kouřilo

Zobrazeno 16. 12. 2025


V polovině prosince bylo město zahaleno nejen hustou mlhou, ale také voňavým kouřem z domácích udíren.

Jak už před 90 lety, v roce 1936, radila proslulá česká kuchařka Marie Janků-Sandtnerová (prateta přibyslavského faráře Pavla), uzení masa je tradiční metodou konzervace a dochucování, která maso obohacuje o kouřové aroma. Klíčové je správné naložení, výběr vhodného dřeva (buk, olše, ovocné stromy) a stabilní, modravý kouř bez dehtu, a především dodržení teploty.

To všechno znají manželé Kasalovi z Žižkovy ulice. Marie od svého tatínka, myslivce Františka Temla, sdědila zkušenosti se solením a marinováním, Filip se vyzná v tajích uzenářství. Jak to u Kasalů uprostřed adventu dopadlo, ukazují fotografie Ivo Havlíka.