Začaly Přibyslavské slavnosti a jejich Mlékárenský den

Zobrazeno 11. 9. 2025


Prologem k víkendovému 34. Mlékárenskému dni byla tisková konference, které se ve středu 10. září   zúčastnila většina mlékárenských a sýrařských společností, které budou v sobotu 13. září vystavovat své produkty v historických sklepeních přibyslavské radnice, na celé rozloze Bechyňova náměstí a ve farské stodole.

Kromě tradičních firem vůbec poprvé přijela kozí farma Vlčí Hory z okresu Pelhřimov a Zdravá farma z Lesonice z okresu Třebíč. Naopak jediným, kdo absolvoval všech třiatřicet předchozích ročníků, je Miloš Kvasnička z Mlékárny Polná.

Na přibyslavském zámku všechny přivítal starosta města Martin Kamarád, vystoupil zástupce Českého komitétu Mezinárodní mlékařské federace a předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček, prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, radní Kraje Vsočina Pavel Řehoř, agrární analytik Petr Havel a další odborníci.

Slovo potom dostali představitelé firem, kteří na bohatě prostřených stolech prezentovali své výrobky, z nichž mnohé jsou zcela nové, jiné inovované nebo získaly kvalitnější a praktičtější balení.

V zajímavé besedě dominovalo věrohodné statistické sdělení, že vloni každý občan České republiky vypil nebo snědl v průměru 261 kg mlékárenských výrobků, což je o 6 kilogramů více než v roce 2023. Zazněl optimistický názor, že mlékárenskému průmyslu se snad začíná dařit lépe, ale byla řečena také kritika bruselské byrokracie, zcela odtržené od života, evropským nápadům, které jsou v křiklavém rozporu se „zdravým selským rozumem“.

V kulturním domě současně zasedala hodnotitelská komise, jejiž výsledky server www.pribyslav.cz publikuje na jiném místě.

Vítězům soutěže budou předány ceny v podobě džbánů od přibyslavské keramičky Jany Marincové a poháry z přibyslavské sklárny Valner Glass. Stane se tak slavnostně před naší radnicí v sobotu dopoledne.

Tiskové besedě nescházelo přátelské firemní popichování, vtipné dialogy a humor. V jeho duchu starosta města Martin Kamarád všechny účastníky pozval na oběd do školní jídelny s tím, že na jídelníčku zrovna je krupicová kaše. Zazněla otázka, zda bude maštěná českým máslem. Nebyla, bylo kuře.

Ivo Havlík

Foto autora